jak zrobic dobrego kebaba

Kebab – jakie są jego charakterystyczne składniki?

W wielu pizzeriach poza pizzą można dostać też różnego rodzaju zapiekanki lub dania na gorąco. Popularny i lubiany jest kebab, który początkowo pojawił się w punktach z żywnością orientalną. Przyjął się jednak w polskich lokalach i jest chętnie serwowany na miejscu czy na wynos. 

Kebab – co to takiego?

Obowiązkowym składnikiem kebaba jest mięso, które należy przygotować w specjalny sposób. Najczęściej wykorzystywana jest baranina lub kurczak, co ma podłoże tradycyjne. Jednak kebab w Jaroszewicach może być sporządzany również z np. jagnięciny oraz różnych połączeń. Najważniejszy jest dobry smak. 

Wyjątkową jakość produktu gwarantuje zastosowanie świeżego mięsa, poddanego obróbce – chodzi o doprawienie, często też przemrożenie, a później podgrzanie i pofragmentowanie. Kebab może też zawierać mięso zmielone, ale stanowi ono tylko dodatek. W wielu polskich przepisach stosuje się mięso z kurczaka. 

Gdzie można kupić kebab?

Różne rodzaje kebabów dostępne są w lokalach serwujących również pizzę czy zapiekanki. Pizzeria Ogniem i Piecem oferuje te pyszne dania wykonywane na miejscu, co gwarantuje jakość i świeżość. Poza przygotowaniem mięsa ważne jest też zastosowanie odpowiednich dodatków, również najwyższej jakości.

Do smażenia mięsa stosuje się przeważnie oliwę z oliwek. Wśród składników większości tych pysznych przekąsek znajdują się obowiązkowo warzywa. Przeważnie są to pomidory, cebula, sałata. Dzięki nim kebab ma charakterystyczny, orientalny smak. Jest on nieco inny w zależności od tego, jakie mięso zostanie zastosowane jako główny składnik.

Kebab przygotowywany w domu

Nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować kebab w domu. Istnieje wiele przepisów pozwalających na wypróbowanie smaku tego dania, warto więc pokusić się o przyrządzenie go we własnej kuchni. Można w łatwy sposób nabyć dobrej jakości mięso z kurczaka, jak również warzywa – szczególnie w sezonie.

Podsumowując, kebab to orientalna, dokładnie turecka potrawa, która bardzo dobrze przyjęła się w Polsce. Można ją też przygotować w domowym zaciszu. 

Dodaj komentarz