Ostre sosy w kuchni mają przede wszystkim podkręcić smak potrawy i nadać jej niepowtarzalnego smaku. Nie chodzi tu tylko o palenie w przełyku, ale również o wyciągnięcie z dania prawdziwego smaku, drażniącego kubki smakowe. Ostra przyprawa to nie tylko chili. Ostry smak potrawie można nadać w kilku wariantach. Ostre sosy: sambal oelek, piri-piri i sriracha dodane do potraw, nadadzą im ciekawego smaku i aromatu.
Sambal oelek
Ostre sosy mają wielopoziomowy wymiar. Na przykład popularny sambal oelek, wywodzący się z Indonezji, składa się z czerwonego chili, limonki i naprawdę sporej ilości soli. Przygotowuje się go przez roztarcie papryczek chili w moździerzu z dodatkiem soli i doprawia świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Świetnie sprawdza się w połączeniu z grillowanymi mięsnymi szaszłykami. Nadaje się do wszystkich dań przyrządzonych metodą stir-fry. Kilka łyżek sosu można dorzucić pod koniec smażenia na patelnię pełną warzyw. Podkreśli także smak dań z makaronem ryżowym czy sojowym.
Sos sriracha i sos piri-piri
Ostre sosy można przygotować samodzielnie, a można również kupić gotowe, na przykład w sklepie Słodka Paczka. Sos sriracha jest sosem tajskim, który składa się z papryczek chili, czosnku, cukru, octu i soli. Najlepiej sprawdza się jako dip, podany na osobny talerzyku do sajgonek, pierożków i innych tego typu przekąsek. Sriracha idealnie pasuje też do jajek i serów. Może być również używany w marynatach do mięs.
Sos piri-piri wywodzi się z Afryki. Powstaje przez namoczenie i odpowiednie zmieniele papryczek piri-piri. Oprócz tego sos w składzie posiada imbir, czosnek, olej, sól i różnorodne zioła. Jest to sos, który najczęściej stosuje się do potrawek czy gulaszy. Świetnie komponuje się do gulaszu wołowego, drobiowego czy wieprzowego. Piri-piri można także użyć do przygotowania odważniejszych drinków alkoholowych. Z sosem można jeść sałatki i kanapki czy tradycyjne burgery.
Ostre sosy podkręcają smak potraw. Jednak z ich dawkowaniem należy uważać. Lepiej dodać kilka kropli, by podkręcić smak, niż przesadzić i zmienić danie w iście pikatne.