Wędzonki to dla niektórych podstawa żywienia, która nie tylko zaspokaja głód, ale również jest w stanie przynieść wiele satysfakcji oraz przyjemności z samego jedzenia. W jaki sposób się je przygotowuje? Specjaliści odpowiadają.
Wędzonki – jak się je robi?
Wędzonki w Łodzi to podroby, które wyrabia się w masarniach. To właśnie tam specjaliści dokładnie marynują mięso w przyprawach, zabezpieczają je oraz wiążą specjalnymi sznurkami, które później służą do tego, aby praktyczniej zawiesić je w wędzarni.
W kolejnym etapie podroby w Warszawie trafiają do wspomnianej już wędzarni, zazwyczaj na 6 godzin do temperatury 70 stopni Celsjusza. Dym nadaje im nie tylko charakterystycznego zapachu, ale również smaku i delikatności.
Najlepszym drewnem do wędzenia, będzie zdecydowanie buk, olcha, brzoza i wiele drzew owocowych. To właśnie one nie tylko są bezpieczne, ale również nadają najlepszego aromatu, który nie jest zbyt intensywny, ale również nie za słaby, który pozostaje na mięsie.
Wędzonki – gdzie kupić gotowe?
Nie trzeba samodzielnie wędzić, aby móc rozkoszować się smakiem wędzonek. Można zrobić to również za pomocą lokalnych sklepów z wędzonkami, których zdecydowanie nie brakuje w każdym większym mieście lub nawet niektórych miasteczkach.
Wędzonki najlepiej jest kupować tam, gdzie są one sprawdzone i nie zawierają żadnych substancji chemicznych, które zazwyczaj wykorzystywane są do zakonserwowania. Naturalne wędzonki to rzadkość w dzisiejszych czasach, jednak nadal można je kupić w sklepach mięsnych.
Dobre sklepy można znaleźć głównie za pomocą opinii innych osób. W dzisiejszych czasach sprawdza się je za pomocą forów internetowych oraz mediów społecznościowych. Dzięki temu można będzie mieć pewność, że mięso będzie zdrowe i aromatyczne.
Wędzonki to podroby, które wędzi się różnymi gatunkami drzew. To właśnie one nadają im charakterystycznego smaku oraz aromatu. Można je kupić, chociażby w dobrych sklepach mięsnych.